SOREANG, AYOBANDUNG.COM – Katelahna “kurban”—lain kurban Idul Adha—tapi singkatan tina “kurupuk banjur”—di wewengkon lain (Ciparay) aya nu nyebut “kurupuk anclom”. Kurupukna konéng siga kurupuk emih. Loba dijual di Banjaran, Pangalengan, Soreang, jeung Ciwidey.

Aya nu digoréng ku minyak. Aya ogé nu disangray ku keusik. Tapi, lolobana mah disangray. Rasana bisa asin. Atawa teu mangrasa alias nétral. Ngahaja wé sina kitu.

Can disebut “kurban” lamun ngan meuli kurupukna wungkul. Kakara disebut kurban lamun geus nyieun bungbu kuahna. Bungbu kuahna dijieun kumaha kamotékaran nu dagangna--bisa kuah rasa oncom, bungbu konéng, bungbu kacang--biasana rada lada. Bungbu éta tuluy dibanjurkeun kana éta kurupuk. Atawa kurupukna dianclomkeun kana kuahna. Lep, wéh dituang. Palebah dinya ngahiji kerenyesna kurupuk konéng jeung gurih-ladana kuah bungbu. Deuh, sok cobaan.

Teu kudu di bulan puasa waé, di bulan biasa gé, di daerah Banjaran, Soreang, jeung Ciwidey di pilemburan mah loba nu dagang kurban geus sapakét. Nu dagangna lolobana ema-ema. Pabeubeurang, leungeun kénca ngajingjing bungbu dina térmos. Leungeun katuhuna mawa kurupuk sabuntelan palastik gedé. Dagang mapay lembur, bari gogorowakan, “Kurupuk banjur. Kurupuk banjur.”

Ika salah sahiji padagang “kurban” di Soreang, nétélakeun, kurban ieu raména di bulan puasa. “Bulan puasa mah maréma pisan. Poé biasa gé aya, tapi teu saramé di bulan puasa,” ceuk Ika sababaraha poé ka tukang.

Nu dagang kurban bisa balanja bahan baku papisah. Bisa meuli kurupuk atahna, digoreng sorangan. Atawa bisa balanja kurupuk bisa langsung ti pabrikna di Soreang. Bungbu kuahna mah nyieun sorangan.

Umumna padagang ngajual kurupukna Rp1.000/Rp1.500 sa hijina. Bisa ogé dijual Rp20.000 eusi 20 kurupuk. Sakitu téh geus kumplit jeung bungbuna.